Begrafenis

Er wordt in Nederland nog steeds veel gekozen voor een traditionele begrafenis. De tradities die erbij horen, een plek waar nabestaanden naar toe kunnen gaan; een begrafenis heeft veel voordelen. Een begraafplaats zelf is een plaats waar rust en respect heerst. Waar mensen die overlijden zijn een mooie plek hebben gekregen, veelal voorzien van een mooie gedenksteen. Begraafplaatsen bevinden zich doorgaans middenin de natuur, waardoor nabestaanden hier de ruimte en de rust vinden die ze nodig hebben bij de rouwverwerking.

Regels begrafenis

In Nederland mag een begrafenis niet eerder plaatsvinden dan zesendertig uur na overlijden. Uiterlijk moet dit op de zesde werkdag na overlijden plaatsvinden. In sommige gevallen komt het voor dat iemand wel eerder begraven mag worden, denk hierbij aan een besmettelijke ziekte. In dit geval moet er toestemming zijn van de burgemeester. Later begraven dan deze zes dagen is ook mogelijk, dit komt voor als er bijvoorbeeld familieleden uit het buitenland moeten overkomen. Ook in dit geval is toestemming van de burgemeester vereist.

Mogelijkheden begrafenis

Er kan worden gekozen voor een algemeen graf of voor een particulier graf. Bij een algemeen graf bepaalt de beheerder van de begraafplaats waar iemand komt te liggen, bij een particulier graf bepaalt de rechthebbende dat. Algemene graven vinden we bijvoorbeeld in steden waarbij de grond schaars is en er op een relatief klein oppervlak, veel mensen begraven moeten worden. Op één plek worden doorgaans twee of drie mensen begraven die geen verband met elkaar hebben. Een algemeen graf is goedkoper dan een particulier graf. Ook kan er worden gekozen voor een particulier graf, hier worden mensen begraven die juist wel met elkaar in verband staan. Denk hierbij aan een familiegraf of overledene die behoren bij een specifieke groep zoals een kunstenaarsgroep.

Uitvaartverzekering begrafenis

U kunt zich prima laten verzekeren voor een begrafenis. Hierbij zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kunt u kiezen voor een kapitaal uitvaartverzekering waarbij nabestaanden zelf kunnen bepalen waar het uitgekeerde geld aan wordt besteed. Ook kunt u kiezen voor een natura uitvaartverzekering, in dit geval worden er diensten uitgekeerd. Denkt u hierbij aan het aanschaffen van de kist, het verzorgen van het rouwwerk en het inzetten van volgauto’s bij begrafenis. U kunt zelf bij verschillende uitvaartverzekeraars uitvaartverzekeringen met elkaar vergelijken om te bepalen welke verzekering er het beste bij u past.