Begrafeniskleding

Als u binnenkort naar een uitvaart gaat, is het belangrijk om goed na te denken over uw kleding. Begrafeniskleding moet in ieder geval nooit te veel opvallen. Een conservatieve keuze hierbij is belangrijk, het draait immers om de overledene deze dag. Donkere kleding is hierbij altijd een goede keuze. Naast zwart kunt u hierbij bijvoorbeeld ook denken aan donkerblauw of grijs. Vrolijke kleuren en felle kleuren zijn niet gepast bij een begrafenis of crematie. Ook drukke prints en teksten op kleding kunt u beter vermijden.

Kleding begrafenis

In het algemeen geldt; verdiep jezelf in de locatie en de omstandigheden van de uitvaart. Is het afscheid op een chique locatie? Staat er op de rouwkaart een dresscode? Wat zijn de weersvoorspellingen voor de dag van de uitvaart? Is het buiten? Binnen? Bij twijfel, kunt u altijd even advies vragen bij één van de nabestaanden over de rouwkleding. Als je ergens voor kiest wat totaal uit de toon valt, kunt u daar nog weleens spijt van krijgen als u arriveert bij de uitvaart. Dat kunt u voorkomen door advies te vragen. In algemene zin, doet u er goed aan om in ieder geval niet al te veel op te vallen. Draag geen opvallende accessoires en bedek tatoeages.

Kleding crematie

De kleding die wordt gedragen voor een crematie is gelijk aan die voor een begrafenis. Hier gelden geen afwijkende regels voor. Het is wel zo dat bij een crematie de plechtigheid binnen plaatsvindt, waardoor je geen rekening hoeft te houden met bijvoorbeeld regen of sneeuw.

Begrafeniskleding vrouwen

Vrouwen kunnen voor een uitvaart prima kiezen voor bijvoorbeeld een mantelpakje of een jurk. Heeft u een uitvaart in de zomer? Een chique cocktailjurk kan dan prima, mits deze niet te opvallend is. Ook hierbij geldt dat opvallende kleuren, vrolijkheid en teksten op kleding wordt afgeraden. Let er ook op dat uw decolleté niet te diep is, dit is niet gepast tijdens een uitvaart. Draag donkere, nette schoenen. Naaldhakken worden afgeraden. Zeker als het afscheid in een kerk is, kunnen naaldhakken namelijk nogal gehorig zijn op een gladde, stenen kerkvloer.

Begrafeniskleding mannen

Mannen doen er goed aan om zakelijke rouwkleding te dragen. Een nette broek, blouse en colbert passen hier natuurlijk uitstekend bij. Houdt u er niet van om een pak te dragen? Draag dan een donkere spijkerbroek met een donkere blouse. Let ook goed op de schoenen die u draagt, kies voor donkere, nette schoenen. Ook voor heren geldt; vermijdt opvallende kleuren en drukke prints.

Tips begrafeniskleding kinderen

Ook voor uw kinderen geldt; kies voor conservatieve, onopvallende kleding. Ook voor kinderen is er voldoende donkere kleding verkrijgbaar dat goed past bij een uitvaart. Voor meisjes zijn er donkere jurkjes verkrijgbaar die niet al te erg opvallen. Vermijdt felle kleuren en prints. Ook al te vrolijke kleding is niet aan te raden. Ook voor kinderen geldt; kies voor nette, donkere schoenen.